Guide: Alt, hvad du skal vide om småsten i have og indkørsel


Småsten er et smukt og naturligt materiale, der falder flot ind i din have, uden at virke kunstigt eller malplaceret. Det er en fællesbetegnelse for nøddesten, ærtesten og perlesten, som er runde og fine natursten.
Se småsten her
Der er rigtig mange muligheder for at bruge småsten i både haven og indkørslen, for materialet er både holdbart, naturligt og pænt at se på. Med det rette underlag kan du skabe den stemning og det udtryk du ønsker til din have og alle de andre udendørs arealer om huset.

Hvor kan du bruge småsten?

Du får det optimale ud af at bruge perlesten eller nøddesten på jævne arealer, der drænes hurtigt og har det rette underlag.

For at få det bedste ud af dine småsten skal de lægges i et lag på mindst 4 cm over hele området. På den måde undgår du huller ned til underlaget, mens stenene stadig føles stabile at gå på.

Småsten er oplagte at bruge stort set alle steder udendørs, fordi de er både funktionelle og smukke at se på. I indkørslen giver de et jævnt underlag, der ser rigtig flot ud og holder sig pænt i lang tid.

Bruger du dem stierne i haven vil de falde smukt ind i naturen samtidig med at de virker som et værn mod ukrudt.
Se småsten her

Hvor mange småsten skal du bruge?

Du regner hurtigt ud, hvor mange m3 du skal ved at måle det areal ud, der skal belægges og gange længden med bredden. Det tal ganger du så med det antal cm belægning der skal fordeles på området i højden. Det giver dig det antal m3 du skal bruge.

Som udgangspunkt får du dine småsten leveret i bigbags, som er småsten i poser, der indeholder mellem 1000 og 1500 kilo. Med en bag kan du i gennemsnit dække omkring 13 m2 i et lag på 5 cm, men der er selvfølgelig forskel atl efter om det er de helt små perlesten, de mellemstore ærtesten eller de store nøddesten du vælger.

Hvordan er priserne?

Gennemsnitligt skal du regne med omkring 1000 kroner pr. ton, men der vil være variationer alt efter, hvor i landet du bor, hvilke småsten der er tale om og, om du bestiller et eller flere ton på en gang.

Generelt er småsten billige, fordi de fremkommer helt naturligt og enten hentes direkte i hav og sø eller er et biprodukt fra grusgravene. Derfor kan du også ofte finde småsten tilbud, hvis du ikke er så kræsen med farven og størrelsen.

En god ide er altid af forhøre dig, inden du bestiller, så du er helt sikker på at både levering, vognmand og aflæsning er med i prisen, så du ikke ender med at betale væsentlig mere end du forventede. Køb småsten og brug dem til at opdatere din have og din indkørsel, så dit hjem er sommerklart både inde og ude!

Se småsten her