Vælg det rigtige faldunderlag


Det er vigtigt med et underlag, der både er stødabsorberende og stabiliserende. Det er et lovkrav, at der er en eller anden form for faldunderlag, hvis det drejer sig om en officiel legeplads – også hvis den ligger på en skole eller en anden institution.
Se faldunderlag her
Anlægger du en legeplads i din boligforening, så skal den også leve op til den gældende lovgivning. Opstiller du diverse legestativer hjemme i privaten, bør du også tænke i sikkerhed.

Et faldunderlag kan udformes på flere måder. En af de bedste er et underlag, der består af nogle særligt udvalgte sten, som ikke har nogen skarpe kanter.

To typer af sten til faldunderlag

Der kan tales om to forskellige typer af småsten, der er velegnet som faldunderlag. Det er henholdsvis faldunderlag og faldgrus.

Der er lidt forskel på de to typer:

Faldunderlag:

 • De små sten måler 1 – 4 mm
 • Uskarpe sten
 • Vasket
 • Vægtfylde: 1,650 tons pr. m3 eller 0,61 m3 pr. ton
 • Pris inkl. levering: afhænger af leveringsadressen

Faldgrus:

 • De lidt større sten måler 2 – 8 mm
 • Perlegrus
 • Uskarpe sten
 • Vasket
 • Vægtfylde: 1,650 pr. M3 eller 0,61 m3 pr. ton
 • Pris inkl. Levering: afhænger af leveringsadressen

Som det fremgår af oversigten, er den mest tydelige forskel de enkelte småstens størrelse. Begge produkter er særdeles velegnet som faldunderlag på en legeplads.

Hvor meget faldunderlag skal du bestille?

Det kan være lidt svært at forestille sig, hvor mange tons faldunderlag, der skal bestilles hjem, når der skal etableres et lovligt faldunderlag.

Sæt dig først ind i, hvilke konkrete krav, der er til en offentlig legeplads. Det kan du for eksempel gøre hos Naturstyrelsen. Her er reglerne og anbefalingerne beskrevet ret detaljeret.
Se faldunderlag her
Når det er gjort, kan du hos forhandler af faldunderlag plotte dine tal ind i en mængdeberegner, der med dine tal kan beregne nøjagtigt, hvor meget grus du skal bestille. De mål, du har brug for til den beregning, er længde, bredde og højde.

Som en buffer bør du bestille omkring 15 % mere end det tal, som mængdeberegneren kommer frem til. Så er du på den sikre side.

Få det bedste tilbud på faldunderlag

Er der tale om en større legeplads, så går der faktisk en hel del grus til, når der skal etableres et faldunderlag, der kan leve op til lovkravene. Det kan derfor være lidt af en udskrivning at bestille sådan et læs hjem.

Der kan være noget rabat at hente. Det kan for eksempel være i form af noget mængderabat, eller du kan vælge den leveringsform, som er billigst.

Levering i poser

Sæt dig grundigt ind i, hvordan leveringsformerne og leveringsbetingelserne er.

Så kan du krydse af i de felter, der passer bedst til, hvordan du ønsker dit faldunderlag leveret.

Gruset kan blive leveret i bigbags, hvilket er nogle overdimensionerede poser, som en kran kan placere der, hvor kunden ønsker dem. Det er ret praktisk, da det er en meget fleksibel leveringsform.

Du kan også vælge at få hele bjerget af grus tippet af ved leveringsadressen.

Husk, at den samlede pris på dit køb afhænger af leveringsadressens placering.

Se faldunderlag her